Tehnologie

Prima treaptă a unei rachete Falcon 9 (SpaceX) a aterizat pe o platformă marină autonomă

După patru încercări eșuate, prima treaptă a unei rachete Falcon 9 a aterizat cu succes pe o platformă marină autonomă în Oceanul Atlantic. Aceasta va putea fi reutilizată pentru alte lansări viitoare, ceea ce înseamnă că SpaceX a mai făcut un pas important pentru realizarea unei rachete reutilizabile care va reduce costurile lansărilor în spaţiu.

Lansarea rachetei Falcon 9 a făcut parte din misiunea CRS-8 (Commercial Resupply Services) de reaprovizionare a Stației Spațiale Internaționale. În acest scop, racheta Falcon 9 a lansat în data de 8 aprilie 2016 o capsulă cargo Dragon, care transportă alimente şi echipamente destinate unor experimente ce se vor desfăşura în spaţiul cosmic, către Stația Spațială Internațională.

Lansarea rachetei a avut loc de la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral (Florida), aşa cum se poate  vedea în clipurile video de mai jos:

Misiunea CRS-8. Lansarea rachetei Falcon 9

După desprinderea de etajul al doilea al rachetei purtătoare, a urmat o coborâre controlată și prima treaptă a rachetei a aterizat, după aproximativ 10 minute de la decolare, pe o mică platformă marină autonomă din Oceanul Atlantic care a fost denumită „Of Course I Still Love You”.

Platforma marină autonomă SpaceX

Platforma marină autonomă „Of Course I Still Love You” utilizată de SpaceX pentru misiunea CRS-8.

Aşa cum se poate vedea din imaginea următoare, prima treaptă a rachetei a aterizat la punct fix, foarte aproape de centrul platformei.

Aterizarea rachetei Falcon 9 pe o platformă marină

Puteţi urmări mai jos aterizarea istorică.

Misiunea CRS-8. Aterizarea rachetei Falcon 9 pe platforma marină. Credit: Futurism

În luna decembrie a anului trecut, prima treaptă a unei rachete Falcon 9 a aterizat cu succes pe sol, însă aceasta nu a putut fi reutilizată pentru alte lansări.

Chiar dacă aterizarea cu succes pe o platformă marină a primei trepte a unei rachete Falcon 9 marchează un reper major pentru tehnologia spațială, care practic va deschide o nouă eră în ceea ce priveşte construcția unor rachete mai ieftine, reutilizabile, SpaceX trebuie să demonstreze în continuare că rachetele sale pot fi reutilizate în condiții de siguranță.

Surse: Sciencealert, Futurism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *