Tehnologie

Perspective privind tehnologia mobilă 5G

CSS Insights estimează că 1 miliard de persoane vor utiliza conexiuni mobile 5G până în anul 2023, iar 50% dintre aceşti utilizatori vor proveni din China, încă din anul 2022. Se preconizează că adoptarea tehnologiei 5G, pe scară largă, o să fie mai rapidă decât în cazul tehnologiei 4G, dar mai mulți factori ar putea, totuși, împiedica progresul acesteia.

De la 4G la 5G

Crearea și adoptarea ulterioară a tehnologiei mobile 5G este aparent inevitabilă, iar aceasta va deveni, în cele din urmă, cea mai importantă conexiune mobilă.

Este important de remarcat că în momentul în care următoarea generație de tehnologie mobila va fi disponibilă publicului larg, China va fi lider în privința numărului de utilizatori ai acesteia şi nu SUA sau Japonia.

Analiștii din industria de telefonie mobilă prevăd, potrivit unui raport publicat de CSS Insight, că 1 miliard de persoane vor utiliza conexiuni de tipul 5G până în anul 2023.

Se preconizează că mai mult de jumătate dintre toți utilizatorii tehnologiei mobile 5G vor proveni din China încă din anul 2022. Până în anul 2025 se estimează că 40% dintre conexiunile mobile 5G, la nivel global, vor proveni din China.

Tehnologia 5G

„China va domina piaţa de telefonie mobilă 5G datorită ambiției sale de a conduce dezvoltarea tehnologiei 5G, producătorului local Huawei și vitezei cu care utilizatorii de telefonie mobilă din această ţară au trecut la conexiuni 4G în ultimul timp”, a declarat Marina Koytcheva din cadrul CCS Insight pentru CNBC.

Analiștii prevăd, de asemenea, că Japonia, Coreea de Sud sau SUA vor lansa, totuşi, prima rețea comercială 5G, în Europa aceasta urmând să fie disponibilă după cel puţin un an.

Schimbarea conexiunilor mobile

Chiar dacă CCS Insight se așteaptă ca un miliard de oameni să utilizeze conexiuni mobile 5G până în anul 2023, ei nu prevăd că această tehnologie mobila va fi utilizată intens pentru „Internetul Obiectelor” (Internet of Things). Care va fi impactul acestei tehnologii asupra dezvoltării autovehiculelor autonome este, de asemenea, necunoscut, CSS afirmând că astfel de servicii „critice” vor trebui să „mai aștepte până să intre în prim-plan”.

Există, de asemenea, o serie de incertitudini privind adoptarea la scară globală a tehnologiei mobile 5G, precum unde și cum îşi vor instala operatorii de rețele mobile noile stații de bază sau care va fi dorința utilizatorilor de a-și schimba actualele smartphone-uri cu unele noi pentru a beneficia de tehnologia mobilă 5G.

Toţi aceşti factori vor condiţiona investiţiile în dezvoltarea reţelelor mobile 5G.

Specialiştii se așteaptă ca ţările din Europa să se confrunte cu probleme specifice ca rezultat al fragmentarii pieței de telefonie mobilă, disponibilităţii noilor tehnologii și influenței autorităților de reglementare în domeniu.

Deocamdată nu există o rețea mobilă de tipul 5G, dar eforturile destinate dezvoltării acesteia sunt în creștere. Astfel, AT&T a început anul trecut să lucreze la o rețea mobila 5G, iar Nokia a început din luna aprilie a acestui an să dezvolte infrastructura unei rețele 5G.

De asemenea, Qualcomm Technologies tocmai a testat cu succes o conexiune de date de tipul 5G utilizând un cip modern al unui modem 5G.

Sursă: Futurism

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *