Economie

Pentru prima dată în ultimii ani, emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut

În ciuda faptului că anul trecut economia mondială a avut o evoluţie stabilă, emisiile de gaze cu efect de seră au înregistrat o scădere în anul 2015, potrivit unor rapoarte recente.

Schimbarea climei

Pe măsură ce naţiunile lumii încearcă să găsească modalități de a reduce impactul industrializării asupra mediului ambiant, cercetătorii anunţă că există dovezi că emisiile de gaze cu efect de seră s-au redus în anul 2015. Potrivit unui studiu publicat în Nature cu privire la schimbările climatice, emisiile de gaze cu efect de seră din anul 2015 au scăzut cu 0,6% față de statisticile de anul trecut. Este pentru prima dată când se constată acest lucru, la nivel global, pe parcursul unui an întreg.

Gazele cu efect de seră provoacă încălzirea atmosferei Pământului, ceea ce agravează schimbările climatice. Rezultatele cercetătorilor sunt surprinzătoare, deoarece emisiile de gaze cu efect de seră tind să se mărească în perioadele în care industria mondială nu este în declin.

Poluarea din BeijingPoluarea din Beijing-China. Credit: YouTube

Cu toate acestea, în ciuda faptului că economia mondială a avut o evoluţie stabilă în anul 2015, emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut. Acest lucru se poate datora aplicării cu stricteţe a reglementărilor în domeniu, utilizării unor surse de energie regenerabilă sau a unor forme mai eficiente de transport.

Puteţi afla mai multe informaţii despre schimbarea climei urmărindu-l pe James Hansen, specialist în schimbările climatice, în prezentarea „De ce trebuie să vorbesc despre schimbările climatice”.

O reducere cu 0,6% a emisiilor de gaze cu efect de seră nu pare semnificativă, dar aceasta vine după o lungă perioadă de timp în care aceste emisii au crescut. Reducerea a fost observată în diferite zone din întreaga lume, inclusiv în numeroase ţări ale Uniunii Europene, SUA şi China – ţara care a avut cea mai importantă contribuţie la scăderea globală a emisiilor de gaze cu efect de seră.

În mod evident, la nivel global se constată o schimbare în bine în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dar nu este suficient.

Cercetătorii au mai arătat în cadrul studiului că anul 2015 a fost nu numai cel mai cald din istorie la nivel global, dar şi anul în care s-a înregistrat cea mai mare cantitate de CO2 în atmosferă.

Sursă: Futurism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *