Biologie

Pentru a coloniza planeta Marte, oamenii trebuie să evolueze fizic şi mental

Colonizarea planetei Marte

Planurile actuale ale NASA prevăd trimiterea unui echipaj uman spre Marte în cursul anilor 2030. În prezent NASA dezvoltă echipamentele necesare pentru ca acest obiectiv să devină realitate, împreună cu alte agenții și companii private.

NASA colaborează şi cu inovatori privați, cum ar fi profesorul Behrokh Khoshnevis, pentru printarea 3D a structurilor necesare misiunilor spaţiale pe Lună, cu scopul final de a crea structuri similare care pot rezista radiaţilor din atmosfera marţiană.

Colonizarea planetei MarteColonizarea planetei Marte. Credit: Shutterstock

Pentru Elon Musk colonizarea planetei Marte reprezintă o necesitate, iar SpaceX are deja un plan ambiţios de explorare a planetei Marte, care prevede lansarea primei nave spaţiale către Marte cel mai devreme în anul 2022. De asemenea, Emiratele Arabe Unite au anunţat că intenţionează să stabilească o colonie umană pe planeta Marte în următorii 100 de ani.

Deși Agenţia Spaţială Europeană se concentrează în prezent asupra planul său de colonizare a Lunii, Agenţia Spaţială Europeană şi Rusia vor colabora în viitor pentru organizarea unei misiuni spaţiale comune spre Marte. Chiar și Mars One Foundation are, în esență, același scop: stabilirea unei așezări umane permanente pe planeta Marte.

Viața umană pe Marte

Pe baza datelor medicale obţinute de la astronauţii Scott Kelly şi Mihail Kornienko, care au participat la o misiune de un an pe Staţia Spaţială Internaţională, autorii unui articol publicat în Space Policy susțin că este practic imposibil să se deducă, pe baza unor simulări, dacă pe Marte pot fi create condiţiile de pe Pământ necesare vieții umane.

„Nu putem simula aceleași condiții fizice și de mediu pentru a reconstrui mediul marțian. Mă refer aici la microgravitaţia marțiană sau la expunerea la radiații”.

„În consecință, nu putem prezice efectele fizice și biologice asupra oamenilor care trăiesc pe Marte”, a declarat Konrad Szocik, autorul principal al articolului.

De-a lungul anilor s-a discutat mult pe tema terraformării planetei Marte, dar problema creării şi menţinerii unei atmosfere pe planeta Marte reprezintă o adevărată provocare pentru stabilirea unei colonii umane pe Marte.

Cercetătorii de la NASA au conceput recent un scut magnetic pentru planeta Marte care ar putea ajuta la menţinerea unei atmosfere pe Marte. Cu toate acestea, există numeroase alte probleme în calea colonizării planetei Marte care, potrivit autorilor studiului din Space Policy, conduc la o concluzie inevitabilă: este mai practic ca oamenii să evolueze din punct de vedere fizic şi mental pentru a trăi pe Marte decât să încercăm să transformăm planeta Marte pentru ca aceasta să asigure condiţiile necesare vieţii umane.

Pentru Szocik, aspectele sociale ale modului cum ar putea funcționa o colonie umană pe Marte sunt la fel de problematice ca și provocările de natură fizică sau problemele de sănătate.

„Omul este o fiinţă socială care trăiește într-un grup, iar problemele de grup afectează membrii acestuia. Din acest motiv trebuie să ţinem cont de ele pentru a preveni apariţia unor probleme specific umane, cum ar fi conflictele, războaiele, etc”, afirmă Szocik.

Szocik este, de asemenea, preocupat de menținerea vieții pe Marte. Aşa cum precizează acesta, colonia umană trebuie să fie suficient de mare pentru a se evita problemele legate de consanguinitate și aceasta trebuie să beneficieze de un suport tehnologic și medical adecvat. Fiecare cadru medical ar trebui să fie instruit special pentru a putea contribui la prelungirea duratei de viaţă a oamenilor care vor forma colonia de pe Marte.

Din acest motiv, pregătirea pentru viața umană pe Marte ar putea începe chiar aici, pe Pământ, unde ar trebui să reanalizăm tot ce știm despre învățare, relaţii sociale, munca în colectiv, pentru ca într-un final să fim dispuși să ne redefinim așteptările noastre de la viață.

Sursă: Futurism

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *