Paleontologie

Paleontologii au descoperit o nouă specie de dinozaur în Argentina: Murusraptor barrosaensis

O nouă specie de dinozaur teropod a fost descoperită de către paleontologii Prof. Philip Currie de la University of Alberta din Canada şi Dr. Rodolfo Coria de la Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas din Argentina.

Murusraptor barrosaensisMurusraptor barrosaensis. Credit: Jan Sovak

Se crede că noua specie de dinozaur, denumită Murusraptor barrosaensis, a trăit în urmă cu 87 milioane de ani (în Cretacicul Superior). Aceasta făcea parte din grupul Megaraptoridae, un grup enigmatic de dinozauri de pradă de talie mijlocie cu gheare puternice și oase pline cu aer ca la păsări.

Scheletul parțial al unui dinozaur Murusraptor barrosaensis a fost descoperit în Sierra Barrosa, în nord-vestul Patagoniei, Argentina.

Se pare că specimenul descoperit de paleontologi nu era adult, dar cercetătorii sugerează că reprezentanţii acestei specii erau mai mari şi mai zvelţi decât dinozaurii din grupul Megaraptor, fiind comparabili ca mărime cu cei din grupurile Aerosteon și Orkoraptor.

„Acest animal nu era adult. El avea o lungime aproximativă de 8 m și se afla încă în creștere”, a spus Prof. Currie.

„Este un specimen foarte interesant dintr-o familie enigmatică de dinozauri mari”, a adăugat el.

Scheletul acestui dinozaur se numără printre cele mai complete schelete de dinozaur Megaraptor descoperite vreodată de paleontologi, craniul fiind neobișnuit de intact.

„Acesta este singurul craniu pe care îl avem de la un dinozaur Megaraptor”, a spus Prof. Currie.

Reconstrucția craniului și corpului unui dinozaur Murusraptor barrosaensisReconstrucţia craniului şi corpului unui dinozaur Murusraptor barrosaensis. Credit: R.A. Coria & P.J. Currie.

„Deși scheletul este incomplet, oasele lui Murusraptor barrosaensis s-au conservat foarte bine şi ele ne dezvăluie informații noi despre anatomia scheletică a dinozaurilor Megaraptor”, a spus Dr. Coria.

Chiar dacă acest dinozaur are caracteristici comune cu alţi dinozauri Megaraptor, noua specie descoperită de paleontologi prezintă trăsături distincte care nu au fost observate anterior la alți dinozauri Megaraptor, precum ar fi oasele de formă neobișnuită din zona bazinului.

„Chiar dacă analiza filogenetică nu a putut determina în mod clar relațiile sale evolutive, aceste fosile furnizează noi informații anatomice cu ajutorul cărora s-ar putea stabili dacă dinozaurii Megaraptor sunt o diviziune a grupului de dinozauri Allosauroidea sau a grupului de dinozauri Coelurosaur Theropods”, au spus oamenii de știință.

Descoperirea paleontologilor a fost anunţată în revista PLoS ONE.

Sursă: Sci-news.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *