Medicină-Sănătate

Oamenii de ştiinţă au identificat o proteină care ar putea controla procesul de îmbătrânire

Doi biochimişti au descoperit o legătură între o proteină denumită anhidraza carbonică şi procesul de îmbătrânire a celulelor din creierul şi muşchii şoarecilor.

Chiar dacă rezultatele obţinute de cercetători sunt preliminare, studiul acestora ar putea conduce la îmbunătăţirea tratamentelor unor boli precum Alzheimer și Parkinson.

Anhidraza carbonică

Mitocondriile sunt organite celulare care sunt denumite „uzinele energetice ale celulei” şi acestea pot găzdui o anumită proteină care ar putea fi responsabilă de îmbătrânirea organismului, potrivit unui nou studiu realizat de doi biochimişti de la Nottingham University.

MitocondrieMitocondrie. Credit: Pasieka/Science Photo Library

Dr. Lisa Chakrabarti şi doctorandul Amelia Pollard au studiat celule din creierul şi muşchii unor şoareci şi au descoperit la şoarecii în vârstă, dar şi la şoarecii mai tineri care suferă de o degenerare precoce a celulelor din creier, o concentraţie mai mare a unei proteine denumită anhidraza carbonică. Această constatare sugerează că anhidraza carbonică ar putea fi legată de procesul de îmbătrânire.

Pentru a-şi testa teoria, oamenii de ştiinţă au adăugat anhidraza carbonică unor viermi nematozi și au constatat că durata de viaţă a acestora s-a micşorat.

Indicii pentru cercetări viitoare

Știind că anhidraza carbonică are acest efect s-ar putea concepe tratamente pentru încetinirea procesului de îmbătrânire sau pentru atenuarea unor boli neurodegenerative precum boala Alzheimer și boala Parkinson.

„Această descoperire ne oferă o perspectivă foarte promițătoare privind găsirea celei mai bune modalități de a încetini efectele procesului de îmbătrânire a organismului pe baza acestei proteine din mitocondrii, limitând în același timp alte efecte secundare nedorite asupra organismului”, a spus Chakrabarti.

Chiar dacă rezultatele obţinute de Chakrabarti și Pollard sunt încurajatoare, deocamdată nu se cunosc pe deplin cauzele ce provoacă degenerarea celulară și sunt necesare teste suplimentare înainte ca cercetarea lor să fie aplicată unor subiecți umani.

Sursă: Futurism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *