Computer

O nouă tehnologie de realizare a computerelor cuantice

Cercetătorii au descoperit o metodă mai simplă de realizare a computerelor cuantice, care elimină necesitatea utilizării a miliarde de lasere aliniate cu mare precizie.

Dacă se va dovedi scalabilă, această metodă reprezintă un progres important în vederea realizării unor calculatoare cuantice care vor avea o putere de procesare mult mai mare decât a celor mai performante supercomputere actuale.

Qubiţi stabili

Dezvoltarea calculatoarelor cuantice constituie în prezent o preocupare majoră în cercetarea tehnologică și aceasta se concentrează în special pe realizarea unui bit cuantic, sau qubit, cât mai stabil.

Recent, o echipă de cercetători de la University of Sussex a propus o nouă modalitate de stabilizare a qubitului astfel încât computerele cuantice să devină mult mai uşor de realizat.

Într-un studiu publicat în revista Physical Review Letters, cercetătorii afirmă că au descoperit o nouă metodă de realizare a computerelor cuantice, care este mult mai simplă decât metoda actuală care presupune utilizarea unor raze laser ce sunt proiectate pe ioni individuali pentru captarea acestora într-un câmp electric.

Ulterior, fiecare ion formează un qubit în care sunt stocate datele care sunt utilizate în calculul cuantic, similar cu biţii 1 şi 0 din calculul convențional. Această metodă presupune crearea a miliarde de biţi cuantici cu ajutorul a miliarde de lasere aliniate către fiecare ion echivalent.

În loc de a folosi lasere pentru a alinia ionii, cercetătorii din cadrul University of Sussex au aplicat diferite tensiuni electrice unui cip cuantic şi au obţinut aceleași rezultate cu o rată mică de erori.

Stabilizare qubitStabilizarea qubiţilor prin aplicarea unor tensiuni electrice unui cip cuantic. Credit: University of Sussex

„Prin această metodă computerele cuantice pot deveni accesibile pentru utilizare industrială şi în scop guvernamental…Vom construi un computer cuantic la o scară mare la University of Sussex utilizând această nouă tehnologie”, a declarat cercetătorul principal Winfried Hensinger într-un comunicat de presă.

Viitorul calculatorului

D-Wave a construit deja computere cuantice, iar computerul cuantic dezvoltat de Google s-a dovedit a fi de 100 de milioane de ori mai rapid decât un computer personal. Mai mult, după un deceniu de cercetare Microsoft este gata să-şi construiască propriul calculator cuantic.

Cu toate acestea, computerele cuantice existente sunt extrem de costisitoare și nu sunt practice, deoarece necesită condiţii speciale pentru a funcționa. Acesta este un alt motiv pentru care descoperirea cercetătorilor de la University of Sussex este de apreciat.

Fără îndoială, computerele cuantice reprezintă viitorul calculatoarelor. Acestea pot efectua, în mod eficient, sarcini pe care cele mai puternice supercalculatoare din prezent le-ar realiza în ani de zile. Datorită puterii lor de procesare, calculatoarele cuantice sunt instrumentul perfect pentru rezolvarea unor probleme complexe din știință, medicină și finanțe şi ele vor deschide noi perspective de cercetare în aceste domenii și nu numai.

Computerele cuantice vor revoluționa, probabil, societatea, aşa cum s-a întâmplat în momentul apariţiei calculatoarelor personale. Desigur, deocamdată computerul cuantic nu este disponibil publicului larg, dar descoperirea cercetătorilor de la University of Sussex s-ar putea să ne apropie şi mai mult de îndeplinirea acestui obiectiv.

Sursă: Futurism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *