Tehnologie

Nouă dintre cele mai uimitoare proiecte DARPA

DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), adică Agenţia pentru Proiecte de Cercetare Avansată în domeniul Apărării a SUA, a fost întotdeauna în fruntea cercetărilor ce au condus la progresul tehnologic actual.

Obiectivul DARPA este acela de a investi în dezvoltarea unor noi tehnologii pentru forțele armate ale SUA. Chiar dacă nu toate proiectele sale devin realitate, multe dintre acestea au transformat lumea în care trăim.

De exemplu, să nu uităm că  primii 5 sateliți care au format primul sistem de navigare prin satelit, adică precursorul GPS-ului (Global Positioning System) pe care îl folosim în prezent, nu ar fi fost lansaţi niciodată fară finanțarea DARPA.

Există nenumărate alte proiecte DARPA care merită să fie amintite, iar nouă dintre cele mai ambițioase proiecte DARPA sunt prezentate în continuare.

1. Proiectul ACTUV

Scopul proiectului ASW Continuous Trail Unmanned Vessel (ACTUV) este dezvoltarea unei drone antisubmarin, fără echipaj la bord. Monitorizarea şi controlul deplasării acestei drone s-ar efectua de pe ţărm prin intermediul unor senzori de mare precizie.

Actuv-DARPACredit: DARPA

2. Proiectul Warrior Web

Soldaţii sunt nevoiţi să suporte în misiuni greutatea mare a propriilor costume de luptă şi de protecţie sau a unor echipamente auxiliare.

În cadrul proiectului Warrior Web, DARPA încearcă să reducă leziunile ce pot fi provocate de greutatea echipamentelor de protecţie ale soldaţilor prin dezvoltarea unui „exoschelet” moale și ușor care să protejeze gleznele, genunchii, șoldurile, spatele și umerii purtătorului.

Warrior web-DARPACredit: US Army

 3. Nava spațială XS-1

Chiar dacă SpaceX a reușit să dezvolte tehnologia care permite reutilizarea rachetelor spațiale, DARPA își dezvoltă propria tehnologie de lansare a navelor spaţiale (motoarele de rachetă-rocket booster), urmărind câteva obiective ambiţioase: o încărcătură de 1.360 kg ce poate fi lansată la fiecare zece zile, iar costul pentru fiecare lansare să nu depășească 5 milioane dolari.

Pentru anul 2020 sunt programate 12-15 lansări de test, la viteze de până la 5 Mach.

XS1-DARPAXS-1. Credit: DARPA

4. Dirijabilul Dragon Dream

Compania Worldwide Aeros Corp. a lucrat cu DARPA pentru construcţia unui dirijabil destinat transportului de marfă.

Dragon Dream este un aparat de zbor a cărui mărime este doar jumătate din cea a unui viitor dirijabil care ar urma să atingă la decolare o masă de până la 500 de tone. Pentru comparaţie, cea mai performantă aeronavă de transport militar din lume (Lockheed C-5M Super Galaxy) poate atinge la decolare o masă de 381 de tone.

Dragon Dream a fost deja construit și primul său zbor a avut loc în anul 2013.

Dragondream-DARPADragon Dream. Credit: DARPA

5. Proiectul FALCON

Aeronavele hipersonice necesită menținerea unor viteze supersonice pe perioade lungi de timp, iar aceasta este o provocare pentru proiectanţii acestor aparate de zbor.

Cu toate acestea, Falcon Hypersonic Technology Vehicle (HTV-2) a fost dezvoltat de DARPA pentru a depăși acest obstacol important. Potrivit site-ului DARPA , obiectivul final este ca acest aparat de zbor să poată ajunge oriunde în lume în mai puțin de o oră.

S-ar efectuat deja două zboruri de test, în 2010 și 2011, dar ambele au fost anulate prematur înainte ca aeronava de test să ajungă la un regim de zbor hipersonic de lungă durată.

Obiectivul final este ca Falcon HTV-2 să poată atinge o viteză de zbor prin atmosfera Pământului de 20 Mach  (peste 20.000 km/h).

Falcon-DARPA

Falcon HTV-2. Credit: DARPA

6. Proiectul Ground X-Vehicles

Blindajul vehiculelor terestre determină, de obicei, scăderea mobilităţii acestora şi un cost mai mare de producţie.

În cadrul proiectului Ground X-Vehicles, DARPA dezvoltă vehicule de teren („off-road”) care sunt capabile să se deplaseze pe orice tip de teren, în pantă sau la înălțime. Se urmăreşte, de asemenea, îmbunătățirea senzorilor de la bordul acestor vehicule de teren pentru eliminarea ferestrelor, reducerea la minimum a nivelului de zgomot şi invizibilitatea acestora în infraroșu.

Groundx-DARPACredit: DARPA

7. Inițiativa BRAIN

Anunțată în anul 2013, inițiativa BRAIN este un proiect comun al unor universități, companii din domeniul tehnologiei informaţiei și al unor neurologi. Prin conectarea creierul uman la tehnologia digitală modernă se urmăreşte înțelegerea modului cum creierul procesează informații şi dezvoltarea unor noi tehnologii cu ajutorul cărora s-ar putea preveni şi chiar trata unele boli incurabile, precum maladia Alzheimer.

Inițiativa BRAIN-DARPA

Credit: Pixabay

8. Trenul de aterizare robotizat pentru elicoptere

Un proiect DARPA din 2015 urmărește realizarea unui tren de aterizare robotizat pentru elicoptere, astfel încât acestea să poată ateriza/decola pe suprafețe neregulate și în mișcare. Aşa cum se ştie, trenul de aterizare standard al elicopterelor necesită o suprafață stabilă și plană.

Un zbor de test a avut loc în apropiere de Atlanta-SUA în anul 2015, acesta demonstrând capacitatea de aterizare pe un teren accidentat a unui model de elicopter miniaturizat.

 Tren de aterizare robotizat-DARPACredit: DARPA

9. Case care se repară singure

DARPA a lansat, în vara anului 2016, un program intitulat Engineering Living Materials cu intenţia de a crea materiale de construcție „vii”, care cresc singure. Scopul este acela de a construi clădiri care să se repare singure și să se adapteze la mediul înconjurător.

Casa care se repară singură-DARPACredit: DARPA

Credit: Futurism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *