Terra

Noi indicii privind originea apei de pe Pământ

Un nou studiu din revista Science sugerează că boabele de praf îmbibate cu apă care au existat în momentul formării Sistemului Solar reprezintă sursa de apă a Pământului.

Originea apei de pe Pământ i-a preocupat de mult timp pe cercetători, aceştia nefiind siguri dacă apa era prezentă în momentul formării Pământului sau dacă a ajuns mai târziu pe Pământ, probabil prin intermediul cometelor sau al meteoriţilor.

Pământul timpuriu

Pământul timpuriu. Credit: Christine Daniloff

În prezent o echipă de oameni de ştiinţă care a studiat rocile din Insula Baffin, Canada, a descoperit dovezi că apa a existat pe planeta noastră încă de la începutul formării acesteia.

„Rocile din Insula Baffin au fost colectate încă din anul 1985, astfel încât oamenii de ştiinţă au avut la dispoziţie timpul necesar pentru a le analiza în anii care au urmat. Ca rezultat, în prezent știm că acestea conțin componente din mantaua Pământului”, a declarat Dr. Lydia Hallis de la University of Glasgow, Scoţia, autorul principal al studiului.

Oamenii de ştiinţă pot obţine mai multe informaţii privind originea apei de pe o planetă studiind raportul dintre deuteriul şi hidrogenul (D / H) din apă.

Diferiți factori, cum ar fi amestecul tectonic al rocilor, pot modifica acest raport în timp. Se crede că numai în rocile din adâncul Pământului, cele care nu au fost afectate de asemenea procese, se poate păstra raportul iniţial D / H din momentul formării Pământului.

Din lava fluidă bazaltică care a ajuns la suprafața insulei Baffin cercetătorii au prelevat mostre relativ nealterate pe care le-au putut studia pentru a măsura raportul D / H.

„Pe drumul lor către suprafaţă, aceste roci nu au fost afectate de sedimentele din rocile crustale”, a explicat Dr Hallis.

„Aceste roci se numără printre cele mai vechi pe care le-am găsit vreodată pe suprafaţa Pământului, astfel încât apa pe care acestea o conțin ne oferă informaţii de neprețuit cu privire la istoria timpurie a Pământului și de unde a provenit apa de pe Pământ”.

Analiza raportului D / H din rocile de bazalt a relevat cantități mai mici de deuteriu decât cele raportate în cadrul unor studii anterioare, ceea ce reprezintă o nouă referință pentru semnătura originală D / H a Pământului.

„Am descoperit că apa a avut foarte puțin deuteriu, ceea ce sugerează că aceasta nu a ajuns pe Pământ după ce acesta s-a format și s-a răcit”, a declarat Dr. Hallis.

„În schimb, moleculele de apă au existat probabil în boabele de praf care se aflau în discul protoplanetar din jurul Soarelui, înainte de formarea planetelor. În timp, din acest praf bogat în apă s-a format planeta noastră”.

„Este o descoperire interesantă. În viitor ne așteaptă noi cercetări suplimentare în acest domeniu”, a declarat Dr. Hallis.

 Sursa: Sci-News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *