Cultură

Misterul construcţiei piramidelor ar putea fi dezlegat cu ajutorul particulelor cosmice

O echipă internaţională de cercetători va începe în curând analiza datelor privind particulele cosmice colectate în interiorul Piramidei Înclinate din Egipt. Cu ajutorul noilor informaţii obţinute în acest mod, oamenii de ştiinţă speră să înţeleagă cum a fost construită această structură în urmă cu mai bine de 4.600 ani și să verifice existenţa unor pasaje ascunse sau camere.

Piramida Înclinată din Dahshur-EgiptPiramida Înclinată din Dahshur-Egipt. Credit: Ivrienen/Wikimedia

Cercetătorii au amplasat senzori extrem de sensibili în interiorul piramidei pentru a detecta anumite particule subatomice cunoscute sub numele de miuoni care ajung, în mod constant, în atmosfera Pământului din spaţiul cosmic.

Miuonii apar atunci când radiaţiile cosmice din spațiu interacționează cu atomii din atmosfera Pământului. Se estimează că în jur de 10.000 de miuoni trec în fiecare minut printr-o suprafaţă de un metru pătrat de pe Pământ, aceştia călătorind cu o viteză apropiată de viteza luminii. Ca şi razele X, aceste particule se deplasează cu ușurință prin spațiul liber, dar ele pot fi absorbite sau deviate de materiale dense, cum ar fi plăcile groase de piatră.

În consecinţă, dacă cercetătorii detectează miuoni într-un anumit loc, pentru un timp suficient de lung, ei pot folosi datele obţinute pentru a crea o imagine a structurii materialelor prin care au trecut pentru a ajunge la detector. Această tehnică este cunoscută sub numele de radiografie pe bază de miuoni şi ea este frecvent utilizată pentru a analiza structura interioară a vulcanilor.

„Până în prezent nu există o teorie care să fie dovedită 100% prin dovezi cu privire la construcţia piramidelor. Deocamdată avem doar teorii și ipoteze”, a declarat Hany Helal, vicepreşedintele Heritage Innovation Preservation Institute din EgIpt.

„Cu noua tehnologie încercăm să confirmăm, să actualizăm sau să combatem ipotezele pe care le avem cu privire la modul cum au fost construite piramidele”.

Piramida Înclinată este amplasată la aproximativ 40 km sud de Cairo și se crede că a fost construită de faraonul Sneferu în urmă cu aproximativ 4.600 ani. Piramida este importantă deoarece se consideră că aceasta reprezintă prima construcţie autentică de acest gen, prima piramidă cu feţe netede, spre deosebire de piramidele în trepte executate anterior.

Dacă cercetătorii vor putea evidenţia în interiorul piramidei zone având densităţi diferite cu ajutorul detectorului de particule cosmice, atunci egiptologii vor putea înţelege structura acesteia și ce secrete ar putea să conţină.

Nu este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă au folosit miuoni pentru a cartografia interiorul piramidelor. În anii 1960, Luis Alvarez a utilizat o tehnică similară pentru a căuta camere ascunse în interiorul piramidei lui Kefren de la Giza, dar fără succes.

Noua încercare a cercetătorilor face parte dintr-un ambițios proiect de scanare a piramidelor Scanpyramids ce a fost lansat anul trecut. În acest scop se utilizează detectoare care sunt mult mai sensibile decât cele utilizate de Alvarez. Se speră că datele obţinute vor dezvălui detalii mai subtile din structura internă a piramidelor.

Prezentarea proiectului Scan Pyramid. Credit: Scanpyramids

În luna noiembrie a anului trecut cercetătorii din echipa Scan Pyramids au anunțat că s-au identificat anomalii termice în Marea Piramidă din Giza ce datează din urmă cu 4.500 de ani. Piramida lui Keops este cea mai mare dintre cele trei piramide de la Giza, iar descoperirea cercetătorilor sugerează că ar putea exista o cameră ascunsă în interiorul acesteia.

Oamenii de ştiinţă şi-au propus ca în lunile următoare să încerce detectarea miuonilor și în interiorul piramidei lui Keops.

Sursă: Sciencealert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *