Computer

Internetul ne face să ne îndoim de propriile cunoştinţe

Internetul este un depozit global de informații care este tot mai prezent în viața noastră. Chiar dacă acesta există încă din anii 1990, oamenii de ştiinţă nu ştiu cum ne afectează Internetul gândirea pe termen lung. O nouă cercetare sugerează că datorită accesului permanent la Internet ajungem să ne îndoim de propriile cunoştinţe.

Internetul ne face sa ne îndoim de ceea ce știmInternetul ne face sa ne îndoim de ceea ce știm. Credit: GaudiLab/Shutterstock.com

Datorită faptului că putem accesa atât de uşor informaţii din toată lumea, avem tendința să ne externalizăm memoria, chiar şi atunci când nu este necesar.

Un studiu întocmit de o echipă de cercetători de la University of Waterloo din Canada, la care au participat aproape 100 de persoane, a evidenţiat faptul că abilitatea oamenilor de a răspunde corect, în mod voluntar, la întrebări de cultură generală se reduce atunci când aceștia ştiu că pot accesa Internetul pentru a obține informațiile dorite.

Pew Research Centre a anunţat recent că 1 din 5 americani este conectat în permanenţă la Internet, în timp ce 73% accesează zilnic Internetul.

Datorită extinderii Internetului şi a accesului tot mai facil la acesta, oamenii de știință cred că, în mod natural, renunţăm să ne mai amintim experienţele de viaţă şi propriile cunoştinţe, folosind în schimb Internetul ca pe o memorie extinsă sau colectivă care este mai mare decât a oricărui alt individ.

„Odată cu omniprezența Internetului, suntem aproape în permanenţă conectaţi la un volum uriaş de informații”, afirmă Evan Risko, unul dintre cercetătorii canadieni.

„Și atunci când datele ajung la noi printr-un simplu click, oamenii nu se mai bazează atât de mult pe propriile cunoștințe. Rezultatele noastre sugerează faptul că accesul la Internet ne afectează deciziile pe care le luăm cu privire la ceea ce ştim şi la ceea ce nu ştim”.

Cercetătorii cred că oamenii sunt nesiguri pe cunoştinţele lor şi că au nevoie de o confirmare înainte de a lua o decizie. Acesta ar fi şi motivul pentru care oamenii se bazează atât de mult pe web pentru a obţine răspuns la propriile întrebări.

Rezultatele cercetătorilor au fost publicate în revista Consciousness and Cognition.

În concluzie, atunci când trebuie să răspundeţi la întrebările unui test, încercaţi să rezistaţi tentaţiei de a căuta răspunsurile pe Internet. Este foarte probabil să le cunoașteți deja.

Sursă: Sciencealert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *