Computer

Internet prin fibră optică de 1.000 de ori mai rapid decât Google Fiber

Oamenii de ştiinţă din Germania au reuşit să obţină o viteză medie de Internet de 1 Tbps într-o rețea de fibră optică. Viteza de transfer a datelor a fost de 1.000 de ori mai mare decât cea din Google Fiber, serviciul de Internet al companiei Google, care asigură o viteză de 1 Gbps.

Internet de 1 TbpsCredit: Laura Niemuth/Shutterstock.com

Deşi o viteză de Internet de 1 Gbps ar putea fi considerată suficient de mare pentru aceia dintre noi care încă folosim Internetul prin ADSL și cablu, aceasta pare mică în raport cu viteza de Internet atinsă de cercetătorii din Germania. Practic, Internetul actual nu poate concura cu Internetul de 1 Tbps, care este de 1.000 de ori mai rapid.

Ce înseamnă însă o viteză de Internet de 1 Tbps?

La această viteză putem descărca 125 GB de date în fiecare secundă sau putem descărca un sezon întreg din serialul Urzeala Tronurilor, în rezoluţie HD, într-o secundă.

Cercetătorii de la Technical University of Munich, Nokia Bell Labs şi Deutsche Telekom T-Labs au obţinut o viteză de Internet de 1 Tbps într-o reţea existentă de fibră optică graţie unei noi tehnici de modulare a semnalului denumită Probabilistic Constellation Shaping.

Este important de reținut că viteza de 1 Tbps a fost atinsă într-o reţea existentă de fibră optică, deoarece, chiar dacă ne vine să credem sau nu, oamenii de știință au demonstrat anterior că este posibil să se atingă o viteză de Internet chiar mai mare, dar numai în condiţii de laborator.

Astfel, la începutul anului, cercetătorii din Marea Britanie au reuşit să obţină o viteză de Internet de 1,125 Tbps folosind un sistem special prin care s-au transmis informații prin fibră optică pe 15 canale simultan, adică prin ceea ce oamenii de ştiinţă au denumit un „supercanal”.

O altă echipă de cercetători din Marea Britanie a reuşit anul trecut să obţină o viteză de descărcare a datelor prin Internet de 1 Tbps în condiţii de laborator, dar de data aceasta folosind o transmisie fără fir (wireless) de tipul 5G, transferul datelor efectuându-se pe o distanţă de peste 100 de metri.

În schimb, noua realizare a cercetătorilor din Germania a fost posibilă în „condiții reale”, susţin cei de la Nokia.

Tehnica de modulare Probabilist Constellation Shaping (PCS) se bazează pe creșterea eficienței cu care datele sunt transmise printr-un canal din fibra optică. Software-ul aferent asigură utilizarea unui număr mai mare de semnale de joasă amplitudine, denumite constelații, față de numărul semnalelor de amplitudine mare.

Conform cercetătorilor, acest lucru permite ca viteza de transmisie a datelor să fie modificată pentru a se potrivi mai bine canalului din fibra optică, ceea ce înseamnă că semnalul va fi mai puţin sensibil la zgomotul din fibra optică sau că raportul semnal/zgomot se menţine în timp.

Cu ajutorul PCS, cercetătorii au obţinut o viteză de Internet de 1 Tbps între orașele Stuttgart și Darmstadt, precum și între Stuttgart și Nürnberg. De asemenea, ei au înregistrat şi o viteză de 0,8 Tbps între Stuttgart și Berlin.

Rezultatele au fost prezentate la European Conference on Optical Communication (ECOC) 2016 din Düsseldorf, Germania și nu au fost încă publicate, ceea ce înseamnă că ele nu au fost încă verificate şi de alți oameni de știință.

Din păcate, cercetătorii nu au furnizat deocamdată nicio informaţie cu privire la când ne putem aștepta să beneficiem cu toţii de această tehnologie.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *