Economie

În anul 2050 oceanele vor conține mai mult plastic decât peşte

Deşeurile din plastic se acumulează în oceane într-un ritm alarmant.

Un studiu realizat la nivel global de către Fundația Ellen MacArthur avertizează că în anul 2050 oceanele vor conține mai mult plastic decât peste, dacă nu se va găsi o soluţie la problema reciclării acestor deşeuri. De asemenea, se subliniază faptul că economia globală pierde anual între 73 şi 110 miliarde de euro din cauza faptului că materialele plastice nu sunt reciclate, aproximativ 95% din ambalajele din plastic fiind aruncate după o singură utilizare.

Poluarea oceanelor cu deșeuriPoluarea oceanelor cu deșeuri. Credit: National Geographic

Fundația Ellen MacArthur a propus crearea unui sistem de cooperare la nivel mondial pentru a se reduce masa deşeurilor din plastic care ajung în oceane şi găsirea unor alternative pentru țițeiul și gazele naturale utilizate ca materie primă pentru producția materialelor plastice. Studiul elaborat în acest sens include, de asemenea, o analiză efectuată de către McKinsey Centre for Business and Environment.

Previziunile raportului întocmit de Fundația Ellen MacArthur sunt sumbre.

Se estimează că în oceanele planetei există 150 de milioane de tone de plastic. „Practic, ne aşteptăm ca până în anul 2025 oceanele să conțină o tonă de plastic la fiecare trei tone de pește, iar din anul 2050 estimăm că oceanul planetar va conţine mai multe materiale plastice decât pește”, se afirmă în raport.

„Pentru o acțiune pe scară globală, este clar că sectorul public, sectorul privat și societatea civilă trebuie să se mobilizeze pentru a adopta o strategie privind masele plastice într-o economie circulară”, a declarat Dominic Waughray la Forumul Economic Mondial de la Davos, unde s-a prezentat raportul.

S-a propus crearea unui centru de coordonare independent pentru această inițiativă. Scopul este ca firmele producătoare de bunuri de larg consum, fabricanţii de mase plastice, firmele de colectare şi de reciclare să urmeze indicaţiile centrului de coordonare pentru a se asigura că nu contaminează și mai mult mediul înconjurător.

„Materialele plastice stau la baza economiei moderne datorită proprietăților lor unice. Cu toate acestea, ele sunt, de asemenea, de unică folosință”, a declarat Martin Stuchtey de la McKinsey Center for Business and Environment.

„În timp ce un volum tot mai mare de materiale plastice, de unică folosinţă, generează pierderi tot mai mari în economia mondială, materialele plastice reutilizabile ar putea deveni o marfă valoroasă într-o „economie circulară” care se bazează pe reciclare. Cercetările noastre confirmă faptul că prin aplicarea acestor principii din economia circulară s-ar putea declanșa o schimbare majoră, generatoare de beneficii, pentru întregul lanț de aprovizionare”, a declarat Stuchtey.

Sursă: Futurism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *