Cultură

Exploraţi universul matematicii cu un catalog al celor mai uimitoare idei din matematică şi ştiinţă

Matematica este o disciplină importantă în procesul de învățare. Deşi multă lume dispreţuieşte numerele, formulele și teoremele din matematică, cu ajutorul matematicii putem înţelege mecanismele prin care funcţionează Universul şi de aceea de multe ori matematica este considerată limbajul Universului. Din acest motiv studiul matematicii este foarte important.

MatematicaMatematica. Credit: Getty

Matematicieni din întreaga lume lucrează în prezent la un proiect uimitor, cu totul nou. Ei au realizat un catalog imens cu unele dintre cele mai uimitoare idei din matematică şi ştiinţă.

Proiectul este disponibil online, în mod gratuit şi acesta are o interfață simplă de utilizare, astfel încât oricine doreşte să exploreze universul matematicii și să se inspire analizând unele dintre cele mai recente obiecte matematice și conexiunile fascinante dintre ele o poate face accesând adresa http://www.lmfdb.org/

Cunoscută sub numele de „L-functions and Modular Forms Database” sau LMFDB, baza de date a fost creată de către 80 de matematicieni din 12 țări şi aceasta conţine informaţii din toate ramurile matematicii, fizică și informatică.

Proiectul are multe asemănări cu primul tabel periodic al elementelor. Acesta a fost conceput după descoperirea unui număr suficient de mare de elemente chimice prin care s-a reușit înțelegerea relațiilor dintre ele. Acesta este şi scopul LMFDB: clasificarea diferitelor obiecte din matematică în categorii şi evidenţierea relațiilor dintre ele.

O mențiune specială pentru funcțiile L. Acestea sunt obiecte din matematică care pot fi folosite pentru a caracteriza alte obiecte, ceva similar unui „ADN” din matematică.

Până în prezent au fost catalogate mai mult de 20 de milioane de obiecte şi fiecare dintre acestea are propria sa funcţie L, care servește ca o legătură între elementele conexe.

Catalogul LMFDB a fost creat studiind relațiile complexe dintre diferite obiecte matematice, iar interfaţa sa web le permite utilizatorilor, experți şi amatori, să navigheze cu ușurință prin conținutul său. Fiecare obiect are o „pagină de start” („home page”) și legături către alte obiecte conexe, sau „prieteni” („friends”). Funcția „friends” este foarte importantă, deoarece aceasta permite vizualizarea clară a interconexiunilor dintre obiecte.

Ideea din spatele proiectului LMFDB provine de la matematicienii din cadrul American Institute of Mathematics. Dezvoltarea proiectului a început în anul 2010, cu sprijinul National Science Foundation (NSF).

Surse: Futurism, Science Alert

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *