Medicină-Sănătate

Este îmbătrânirea o boală?

Se estimează că îmbătrânirea este responsabilă pentru două treimi din totalul deceselor şi există medici care cred că aceasta ar trebui considerată drept o boală care poate fi tratată.

Cea mai veche boală a umanităţii

Deși se estimează că îmbătrânirea este responsabilă pentru 100.000 de decese în fiecare zi, trebuie să treacă decenii pentru ca aceasta să genereze simptome vizibile. De fapt îmbătrânirea atacă întregul corp uman și nu lasă neafectată nicio parte a acestuia.

Îmbătrânirea

Îmbătrânirea. Credit: istock

În prezent procesul natural de îmbătrânire este considerat drept o inevitabilitate, deoarece cu toţii vom suferi, în cele din urmă, de consecinţele acestuia. Cu toate acestea, există oameni de știință și medici care consideră îmbătrânirea drept o boală care poate fi vindecată.

Dr. Mutaz Musa este un medic din cadrul Department of Emergency Medicine al Albert Einstein College of Medicine din New York. Acesta susține că trebuie să înţelegem aspectele patologice ale îmbătrânirii umane, aceasta fiind o stare fiziologică anormală care poate fi tratată.

La fel cum se tratează acumularea treptată a lipidelor și a colesterolului, pentru a se preveni problemele de inimă, tot aşa ar trebui să încercăm să tratăm consecinţele subtile cauzate de îmbătrânire.

BătrânețeaCredit: STOCKILLUSTRATION/SHUTTERSTOCK.COM

Dr. Musa afirmă că medicii deja fac acest lucru, deoarece dietele, exerciţiile fizice şi medicamentele prescrise de aceştia pentru a preveni sau a trata problemele cardiace, reprezintă, în esență, şi încercări de a lupta împotriva procesului de îmbătrânire sau cel puțin de a întârzia debutul simptomelor sale.

O schimbare de concepţie

Dr. Musa nu este singurul om de ştiinţă care crede că îmbătrânirea este o boală care trebuie tratată. În articolul său, publicat în The Scientist, el îl citează pe Aubrey de Grey, un informatician și un gerontolog autodidact, care a militat, de asemenea, pentru ca îmbătrânirea să fie considerată o boală patologică tratabilă.

Mai mult, proiectul Unity Biotechnology a ocupat prima pagină a ziarelor după ce s-au obținut milioane de dolari pentru cercetarea bolilor cauzate de îmbătrânire. În cadrul acestui proiect de cercetare se caută, în special, modalități de oprire sau de încetinire a procesului de îmbătrânire a celulelor.

Această iniţiativă a stârnit interesul cu privire la cercetările privind stoparea sau chiar inversarea procesului de îmbătrânire. Unele studii elaborate în acest sens vizează proteine speciale care joacă un rol în îmbătrânirea celulară, în timp ce altele implică crearea de compuși care compensează pierderea naturală de energie provocată de îmbătrânire.

Dacă această cercetare va continua, atunci există speranţe ca în viitorul apropiat oamenii să se bucure de o viață mai lungă şi mai sănătoasă decât în prezent.

Sursă: Futurism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *