Tehnologie

Dronele inteligente: argumente pro si contra

Chiar dacă aţi ratat concursul Drones for Good care a avut loc recent în Dubai, veţi fi iertaţi. În ciuda faptului că interesul comercial pentru tehnologia dronelor a crescut în ultima perioadă, aceasta rămâne totuşi de interes doar pentru pasionaţii din domeniu.

DronaCredit: Wildnrg, CC BY-SA.

În general, dronele sunt cunoscute publicului larg sub numele de vehicule aeriene fără pilot (UAV-unmanned aerial vehicles). Acestea au devenit tot mai populare şi în prezent ele pot fi cumpărate la prețul unui smartphone. Datorită existenţei unei mari comunităţi DIY Drone care sprijină dezvoltarea lor, noile versiuni ale acestor vehicule aeriene sunt cu adevărat extraordinare. Ele sunt echipate cu camere video și beneficiază de tehnologia „follow-me” (urmează-mă) cu ajutorul căreia drona vă poate urmări atunci când vă plimbaţi, alergaţi sau practicaţi surfingul. Utilitatea lor pentru regizorii profesioniști a condus la organizarea New York Drone Festival în luna martie 2015.

Tehnologic vorbind, noile caracteristici ale dronelor pot fi folosite în tot felul de aplicații din lumea reală. Pentru premiul de 1 milion de dolari ce a fost acordat în cadrul competiţiei Drones for Good au concurat unele dintre cele performante drone realizate în prezent. Firma elveţiană Flyability a câştigat premiul internațional pentru Gimball, o dronă ce are un design inovator care-i permite să se ciocnească cu alte obiecte fără a se destabiliza în zbor şi fără a se pierde controlul asupra acesteia, ceea ce o face deosebit de utilă în misiunile de salvare.

https://youtu.be/nOLy4070Xa8

Premiul național a fost câştigat de o dronă care a demonstrat posibilitatea de utilizare a acestor vehicule aeriene pentru conservarea şi protejarea mediului înconjurător. Astfel, drona Wadi poate ajuta la înregistrarea diversităţii florei și faunei, oferind o modalitate rapidă de evaluare a schimbărilor din mediul ambiant.

Există mai multe aplicaţii civile decât militare

Ce înseamnă însă toate acestea în ceea ce priveşte modul în care ne gândim la drone? Nu cu mult timp în urmă cuvântul „dronă” a fost sinonim cu moartea, distrugerea și supravegherea aeriană. Ne putem aștepta să avem cu toții propriile noastre drone, cum ar fi mini-dronele Nixie? Desigur, tehnologia dronelor continuă să avanseze şi într-un context militar. În acest caz dronele, dar nu de tipul celor ce pot fi lansate în aer de către voi, reprezintă adevărate aeronave. Există chiar și o dronă spațială Boeing X-37 care s-a aflat timp de mai mulți ani pe o orbită în jurul Pământului, în timp ce alte drone se află în curs de dezvoltare pentru a ajuta la explorarea altor planete.

Se ştie că dronele, la fel ca multe alte tehnologii care sunt prezente acum pe scară largă, au provenit în urma unor aplicaţii militare. În prezent există drone graffiti , formaţii muzicale compuse din drone, drone capabile de adevărate coregrafii teatrale, drone care trasează dâre frumoase de lumină pe cer  şi chiar se organizează curse de drone ca în Star Wars.

Un pericol real

Există câteva lucruri despre drone care sunt extrem de interesante, dar şi controversate. Capacitățile autonome ale dronelor pot fi uluitoare, dar acest lucru comportă și unele riscuri.

Un pilot de dronă trebuie ca întotdeauna să urmărească „câmpul de vedere” al acesteia pentru a avea posibilitatea de a prelua controlul asupra ei. Chiar şi pentru cele mai performante drone este necesar ca traiectoria lor de zbor să fie preprogramată, astfel încât nu se poate afirma că dronele sunt capabile de decizii autonome, deși DJI Inspire este destul de aproape de această performanţă. Acesta ar trebui să fie următorul pas în evoluția dronelor.

Totuși, această perspectivă de dezvoltare a inteligenței artificiale ridică unele probleme. În cazul în care o dronă ar putea deveni suficient de inteligentă încât să decoleze, să zboare, să efectueze tot felul de acţiuni nedorite, să localizeze ulterior chiar şi o sursă de energie pentru realimentare, fără vreo intervenție umană, atunci care vor fi consecinţele asupra umanităţii?

Există, de asemenea, preocupări în ceea ce priveşte viața privată. Dacă Google Glass a afectat dreptul la intimitate, dronele pot cauza probleme mult mai grave. Au existat deja câteva cazuri în care dronele au provocat unele probleme, cum ar fi cel în care un astfel de vehicul s-a prăbușit pe gazonul Casei Albe sau cel în care un avion a fost foarte aproape de o coliziune cu o dronă pe aeroportul Heathrow. Se poate spune că atunci când o dronă va fi implicată într-un eveniment cu urmări grave, acesta ar putea reprezenta momentul în care statutul de jucărie populară al acestora se va sfârși.

Traducere şi adaptare după Drones are more than killing machines, but what happens when they become intelligent?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *