Paleontologie

Dispariţia dinozaurilor a fost provocată de o dublă catastrofă

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă din India și SUA a descoperit dovezi conform cărora o cometă masivă sau un asteroid s-a ciocnit de Pământ în urmă cu 66 de milioane de ani şi a amplificat erupțiile vulcanice din ceea ce este în prezent regiunea Capcane Deccan, din India, timp de mii de ani. Acestea două catastrofe au provocat extincţia dinozaurilor și a multor altor specii de plante şi animale.

Qianzhousaurus la vânătoareImaginea arată doi dinozauri Qianzhousaurus la vânătoare. Credit: Chuang Zhao

Noile analize şi măsurători ale activităţii vulcanice pe platoul Deccan indică o creștere dramatică a erupțiilor vulcanice timp de 50.000 de ani după impactul ce s-a produs la Chicxulub, în provincia Yucatan din Mexic.

Echipa condusă de profesorul Paul Renne de la University of California-Berkeley a datat mineralele vulcanice de pe platoul Deccan cu ajutorul izotopilor de argon.

„Pe baza datării noastre a scurgerilor de lavă, putem fi destul de siguri că vulcanismul și impactul au avut loc într-o perioadă de 50.000 de ani de extincţie, astfel încât nu se mai poate face o distincție între ele ca mecanisme de extincţie în masă: ambele fenomene au acţionat în mod clar în această perioadă de timp”, a explicat profesorul Renne, autorul principal al unui studiu publicat în revista Science.

Datele obţinute de cercetători arată că regiunea Deccan Traps era deja activă din punct de vedere vulcanic înainte ca asteroidul/cometa să se fi ciocnit de Pământ.

În urma coliziunii, frecvența medie a erupțiilor în anumite regiuni a scăzut semnificativ, dar volumul de lavă corespunzător unei singure erupţii a crescut, ceea ce înseamnă că în medie volumul scurgerilor de lavă s-a dublat.

„Tranziţia de la erupțiile vulcanice foarte frecvente, cu un volum redus a scurgerilor de lavă, la erupțiile vulcanice mult mai rare, dar cu un volum mare a scurgerilor de lavă, sugerează o schimbare fundamentală în sistemul vulcanic, a declarat profesorul Renne şi colegii săi.

Volumul mare al scurgerilor de magmă s-a menţinut timp de 500.000 de ani după extincţia în masă de la sfârşitul Cretacicului, o perioadă similară cu cea cuprinsă între extincţie și refacerea inițială a ecosistemelor marine. Prin urmare, extincţia a rezultat ca urmare a efectelor combinate ale coliziunii Pământului cu un asteroid și a activităţii vulcanice în creştere.

„Scenariul pe care îl sugerăm, faptul că impactul a declanșat vulcanismul, permite reconcilierea a două evenimente care până acum păreau a fi o coincidenţă incredibilă”.

Sursă: Sci-News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *