Computer

Descoperiţi noua aplicaţie Google Maps

Nu putem călători cu toții în spațiul cosmic, dar putem studia Sistemul Solar din faţa monitorului graţie aplicaţiei Google Maps.

Datorită serviciului de cartografiere al companiei Google, putem acum explora pe lângă obiectele cosmice prezentate în versiunile anterioare ale aplicaţiei încă 3 planete și numeroşi alţi sateliţi.

Anterior, cu ajutorul Goggle Maps puteam studia Pământul, Marte, Luna, pe baza datelor obţinute de la NOAA, ESO, JAXA, NASA, dar şi Staţia Spaţială Internaţională, datorită astronautului Thomas Pesquet care a furnizat imaginile necesare pentru Street View.

În prezent, Google Maps ne oferă posibilitatea să explorăm şi planetele Venus şi Mercur, planetele pitice Pluto şi Ceres, dar şi sateliţii Io, Europa, Ganymede, Mimas, Enceladus, Dione, Rhea, Titan şi Iapetus.

Desigur, nu putem să observăm în detaliu toate aceste obiecte cosmice prin intermediul unor imagini de tipul Street View, deoarece nu sunt prezentate fotografii de la suprafață, dar putem să le observăm de jur împrejur şi de la diferite distanţe.

„Explorați câmpiile înghețate ale lui Enceladus, locul unde sonda spaţială Cassini a descoperit apă sub scoarţa satelitului lui Saturn”.

„Priviţi sub norii groşi de pe Titan pentru a vedea lacurile de metan sau studiaţi craterul masiv de pe Mimas”, a anunţat Stafford Marquardt, manager de produs Google Street View.

Imaginile prezentate de Google Maps au fost obţinute în urma mai multor misiuni conduse de NASA și Agenția Spațială Europeană, inclusiv de sonda spațială Cassini, care au furnizat o mulțime de informații și fotografii ale lui Saturn și ale lunilor sale.

Imaginile planetei pitice Pluto provin de la sonda spaţială New Horizons şi chiar dacă multe dintre ele sunt destul de neclare, Sleepnir Fossa și Morgoth Macula, două formaţiuni geologice spectaculoase de la suprafaţa lui Pluto, pot fi explorate în detalii uluitoare.

Imaginile cu Mercur au fost obţinute în urma misiunii sondei spaţiale Messenger, care a studiat planeta între anii 2011 și 2015.

Imaginile planetei Venus, prezentate de Google Maps, au fost furnizate de companiile de cartografiere Orion Map Data și AfriGIS.

Venus

Venus. Credit: Google Maps

Desigur, Google Maps nu ne prezintă toate planetele Sistemului Solar. Lipseşte Saturn, în pofida faptului că sonda spaţială Cassini a furnizat date deosebit de valoroase în cei 13 ani de explorare a acestei planete. De asemenea, nici Jupiter nu este prezentă, deși sonda spaţială Juno colectează în prezent date importante despre această planetă.

Poate că giganţii de gaz vor fi incluşi într-o versiune ulterioară a lui Google Maps.

Deocamdată nu există sonde spaţiale care să exploreze de aproape planetele Neptun și Uranus, dar NASA speră să organizeze misiuni spaţiale şi către aceste planete îndepărtate. Având în vedere cât durează călătoria către acele zone ale Sistemului Solar, probabil că Neptun și Uranus vor putea fi incluse în Google Maps abia peste cel puțin un deceniu.

Între timp, totuși, există multe alte locuri de explorat în Sistemul Solar, așa cum puteți vedea utilizând noua aplicație Google Maps.

Sursă: Science Alert

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *