Paleontologie

Cercetătorii afirmă că viaţa a apărut pe Pământ în urmă cu 4,1 miliarde de ani

Într-un nou studiu se susține că există dovezi conform cărora viața a apărut pe planeta noastră în urmă cu cel puțin 4,1 miliarde de ani, adică cu aproximativ 300 de milioane de ani mai devreme decât estimările anterioare.

Este posibil ca viața să fi apărut pe Pământ în urmă cu 4,1 miliarde de aniEste posibil ca viaţa să fi apărut pe Pământ la scurt timp după formarea acestuia (în urmă cu 4,54 miliarde de ani). Credit: Hadeano

Potrivit studiului, care a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, viața există pe Pământ înainte de Marele Bombardament Târziu sau Bombardamentul Masiv Târziu (în engleză Late Heavy Bombardment-LHB) din interiorul Sistemului Solar, cel care a format craterele mari de pe Lună în urmă cu circa 3,9 miliarde de ani.

„În cazul în care întreaga viață de pe Pământ a dispărut în timpul acestui bombardament, aşa cum susţin unii oameni de ştiinţă, atunci viața trebuie să fi reapărut rapid”, a declarat Patrick Boehnke, coautor al studiului, de la University of California, Los Angeles.

Cercetătorii au crezut că în această perioadă de timp planeta a fost uscată şi pustie.

„Cu siguranţă Pământul timpuriu nu a fost o planetă stearpă şi uscată. Nu există absolut nicio dovadă în acest sens. În comparaţie cu ce s-a crezut anterior, planeta era, probabil, mult mai asemănătoare cu cea din prezent”, a declarat profesorul Mark Harrisonun, un alt coautor al studiului, tot de la University of California, Los Angeles.

Profesorul Harrison, Boehnke şi colegii lor au studiat mai mult de 10.000 cristale de zircon provenite din regiunea Jack Hills – Australia de Vest.

Cercetătorii au identificat 656 cristale de zircon din care au analizat cu precizie 79 dintre ele prin spectroscopia Raman, o metodă prin care se poate vizualiza structura moleculară și chimică a microorganismelor în trei dimensiuni.

Oamenii de ştiinţă au căutat urme de carbon, componenta cheie pentru viață. Unul dintre cele 79 cristale de zircon conţinea grafit, carbon pur, în două locuri.

Cercetătorii sunt convinşi că acest cristal de zircon conține incluziuni de grafit având o vârstă de 4,1 miliarde de ani.

„Nu se cunoaşte un alt caz similar și nimeni nu a oferit o explicație alternativă plauzibilă pentru prezenţa grafitului, care nu are o origine biologică, în zircon”, a declarat profesorul Harrison.

„Grafitul este mai vechi decât cristalul de zircon care îl conține”, a spus el.

„Încastrarea sa completă în zircon, fără nicio fisură, demonstrează că acesta nu este rezultatul unei contaminări datorate unor procese geologice mai recente”.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, zirconul are o vârstă de 4,1 miliarde de ani. Cu toate acestea, ei nu știu cât de vechi este grafitul.

Grafitul are o semnătură caracteristică, o anumită valoare a raportului dintre izotopii stabili 13C/12C, care indică prezența fotosintezei.

„Formele simple de viață de pe Pământ par să se fi format rapid, dar a fost nevoie de multe milioane de ani pentru ca acestea să evolueze până la stadiul în care să fie capabile de fotosinteză”, a declarat profesorul Harrison.

Sursă: Sci-news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *