Tehnologie

Cel mai subţire material holografic ar putea fi integrat în telefoanele mobile, monitoare şi televizoare

Oamenii de știință au creat cel mai subțire material holografic din lume. Având o grosime de 1.000 de ori mai mică decât cea a unui fir de păr uman, noul material holografic este suficient de subţire pentru a fi încorporat în dispozitivele electronice de larg consum, cum ar fi telefoane mobile inteligente, monitoare de calculator și televizoare.

Cea mai subțire hologramă

Holograma. Credit: Lenka Horavova / shutterstock.com

Oamenii de știință au anticipat că într-o bună zi hologramele vor face parte din viaţa noastră de zi cu zi şi în prezent acest lucru poate deveni realitate. Deja putem interacționa cu holograme care pot fi create pe telefonul mobil folosind materiale foarte simple.

Până în prezent cercetătorii s-au străduit să miniaturizeze suficient de mult tehnologia holografică pentru ca aceasta să devină compatibilă cu dispozitivele electronice de uz general.

„Hologramele obişnuite generate de calculator sunt prea mari pentru dispozitivele noastre electronice, dar holograma noastră ultrasubțire poate depăşi această barieră dimensională”, a declarat cercetătorul principal Min Gu de la RMIT University din Australia.

Într-un dispozitiv holografic obişnuit, lumina trebuie manipulată într-un mod special care creează iluzia unui obiect 3D. Până în prezent, materialele folosite pentru a genera holograme trebuiau să aibă grosimea egală cu lungimea de undă a luminii care formează holograma.

Gu și echipa sa de cercetători au reușit să depășească limitarea impusă de grosimea materialului holografic prin utilizarea unui material exotic cunoscut sub numele de izolator topologic.

Un izolator topologic este un material cuantic cu proprietăți speciale. Acesta are un indice de refracție mic la suprafață, dar foarte mare la interior.

Cercetătorii au realizat acest material cuantic cu ajutorul unui film de telură de antimoniu, având o grosime de doar 25 de nanometri, care a fost depus pe o placă de siliciu.

Pentru a genera imaginea holografică, filmul subțire de telură de antimoniu a fost gravat folosind un laser, exact la fel cum sunt scrise datele pe un CD obişnuit. Prin utilizarea acestei tehnici, cercetătorii au reușit să creeze o hologramă pătrată cu lungimea unei laturi de 3 milimetri.

„Holograma noastră a fost generată utilizând un procedeu simplu şi rapid de scriere cu laser, ceea ce înseamnă că materialul holografic şi tehnologia propusă de noi pot fi utilizate pe scară largă în producţia de masă a dispozitivelor electronice”, a declarat Gu.

Un alt cercetător implicat în studiu, Zengji Yue, a declarat că următoarea etapă a acestei cercetări va fi dedicată „dezvoltării unui film subțire, rigid, care să poată fi depus pe un ecran LCD pentru a permite afișarea de imagini holografice 3D”.

Pentru ca acest lucru să fie posibil, este necesar ca mărimea pixelilor să fie redusă de cel puțin 10 ori.

„Holografia 3D are potențialul de a transforma educația, dar și o serie de industrii, de la diagnosticarea medicală până la stocarea datelor, apărare și securitatea cibernetică, iar această cercetare ne aduce cu un pas mai aproape de acest obiectiv”, a declarat Gu.

Cercetarea a fost publicată în Nature Communications.

Sursă: Science Alert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *