Terra

Câteva locuri periculoase şi neobişnuite de pe Terra mai puțin cunoscute

Pe planeta noastră există o mulțime de locuri uimitoare care sunt prezentate în manualele şcolare, cum ar fi marile piramide egiptene, Pompeii, Partenon, etc. Cu toate acestea, pe Terra există şi o serie de locuri ciudate şi periculoase despre care, cel mai probabil, copiii nu învață la şcoală.

Iată în continuare doar câteva dintre acestea:

1. Râul care fierbe din inima Amazonului

Dacă ați regretat vreodată că ați intrat prea repede în cada cu apă caldă, probabil că vă veți retrage instinctiv aflând că în inima Amazonului se află ascuns un râu care efectiv fierbe, apa acestuia fiind atât de fierbinte încât poate chiar să ardă pielea.

Deşi existenţa acestui râu a fost considerată mult timp doar o legendă, râul care fierbe este o realitate.

Râul care fierbe

Râul care fierbe. Credit: Devlin Gandy

O parte din secretele acestui râu au fost descrise de către cercetătorul Andres Ruzo. Apa râului este atât de fierbinte încât permite prepararea ceaiului şi chiar poate provoca arsuri de gradul trei.

Cum este posibil acest lucru, mai ales dacă ţinem cont că în zonă nu există vulcani care să genereze o cantitate suficient de mare de căldură geotermală?

După ani de studiu, cercetătorul Andrés Ruzo crede că a găsit un posibil răspuns la această întrebare.

Imaginați-vă Pământul ca pe un uriaş corp uman, iar crăpăturile din interiorul Pământului ca niște artere. Aceste„artere ale Pământului” sunt umplute cu apă caldă, iar când ele ajung la suprafață se pot observa diferite efecte geotermale, precum râul care fierbe.

Analiza chimică a relevat faptul că apa râului provine din ploaie. Ruso presupune că departe în amonte, probabil în Munții Anzi, apa de ploaie se infiltrează adânc în pământ, unde este încălzită de energia geotermală, pentru ca ulterior să revină din nou la suprafaţă în regiunea Amazonului sub forma râului care fierbe.

Acest lucru înseamnă că acest râu este o parte a unui sistem hidrotermal enorm, unic, nemaiîntâlnit în altă parte pe Pământ.

2. „Copacul ucigaș de păsări” din Seychelles

Pe Insula Cousin din Seychelles există o specie de copac, cunoscută sub numele de Pisonia grandis, cu un „comportament” neobişnuit.

Mai exact, acest copac „omoară” păsările care-l vizitează cu ajutorul seminţelor sale foarte lipicioase care îngreunează păsările atât de mult încât acestea nu mai pot zbura.

Pisonia grandisPisonia grandis. Credit: V. Boullet, INPN

Cercetătorii au presupus că acest „comportament” neobişnuit al arborelui reprezintă o adaptare evolutivă prin care acesta îşi „lipeşte” seminţele de corpurile animalelor care se apropie de el pentru a-şi distribui mai eficient seminţele.

Cu toate acestea, cercetătorii nu au găsit nicio explicaţie pentru ciudată „strategie” a copacului, deoarece menţinerea în viaţă a păsărilor ar ajuta la distribuirea mai eficientă a seminţelor, aşa cum se întâmplă de altfel la restul copacilor.

3. Incendiul din Australia care arde neîntrerupt de 6.000 de ani

Sub Muntele Wingen din Australia se află un zăcământ de cărbune care arde mocnit de aproximativ 6.000 de ani, cu mult înainte ca europenii să ajungă pe continentul australian.

Nimeni nu ştie cu siguranţă când şi din ce cauză s-a aprins cărbunele din acest zăcământ, dar despre focul care arde continuu se povesteşte şi în legendele tribului de aborigeni Wanaruah. Membrii acestui trib au folosit acest foc pentru a pregăti mâncarea, pentru a se încălzi sau pentru a realiza diferite unelte.

4. Exploziile de rocă vulcanică din Hawaii

Insulele Hawaii sunt renumite pentru peisajele spectaculoase și activitatea vulcanică.

Cu toate acestea, în Hawaii se produc şi unele fenomene extreme, cum ar fi atunci când bucăţi mari din delta de lavă Kamokuna se prăbuşesc în apele oceanului. Astfel se produc valuri uriaşe şi explozii de rocă vulcanică datorită eliberării unui flux continuu de rocă topită, provenită din vulcanul Kilauea, care se scurge în apele Oceanului Pacific.

Puteți urmări acest fenomen natural spectaculos, dar şi extrem de periculos, în clipul video de mai jos.

5. „Arborele morții” din Insula Tobago

În anul 1999 radiologul Nicola Strickland şi prietena sa au fost în vacanță pe Insula Tobago şi cu această ocazie au găsit niște fructe verzi, proaspăt culese dintr-un copac aflat în apropierea plajei, care semănau cu merele.

Ele au decis să guste aceste fructe şi în numai câteva momente gustul dulce al acestora s-a transformat într-un gust piperat care le-a provocat inflamarea gâtului şi o senzaţie acută de arsură. Din fericire, turistele au supravieţuit, cel mai probabil deoarece au mâncat foarte puţin din acele fructe otrăvitoare.

Fructele aparțineau arborelui Manchineel (Hippomane mancinella) şi conform Guinness World Records acest copac este de fapt cel mai periculos din lume.

Arborele morții

Hippomane mancinella. Credit: Wikimedia

Una dintre toxinele copacului, cunoscută sub numele de forbol, este foarte solubilă în apă. Din acest motiv, nimeni nu se poate adăposti sub acest copac atunci când plouă, deoarece toxinele copacului provoacă arsuri puternice pe piele.

Fiind atât de periculoşi, arborii Manchineel sunt marcaţi cu vopsea roşie la baza trunchiului pentru a avertiza turiştii să nu se apropie prea mult de ei.

Sursă: Science Alert

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *