Medicină-Sănătate

Care este legătura dintre fericire şi durata vieţii?

Boala ne poate face nefericiţi, dar nefericirea nu ne îmbolnăveşte.

Deşi se crede că nefericirea și stresul ne îmbolnăvesc, potrivit unui studiu asupra a 1 milion de femei din Marea Britanie, fericirea și nefericire nu au niciun efect direct asupra mortalității.

Deşi o sănătate precară poate reprezenta o sursă de nefericire personală, reciproca nu este valabilă. Cercetătorii afirmă că fericirea sau nefericirea nu reprezintă un indicator cu privire la durata vieţii.

„Boala ne poate face nefericiţi, dar nefericirea în sine nu ne îmbolnăveşte”, a spus Bette Liu, unul dintre cercetători, în prezent la University of New South Wales (UNSW) Medicine din Australia. „Într-un studiu asupra a 1 milion de femei, care s-a desfăşurat pe o perioadă de 10 ani, nu am descoperit niciun efect direct al nefericirii sau stresului asupra mortalităţii”.

Fericirea nu este un indicator privind durata vieții

Credit: Donnie Ray Jones/Flickr

Datele cercetătorilor au provenit în urma studiului Million Women Study din Marea Britanie. În cadrul acestuia, 1 milion de femei au fost rugate să-şi evalueze starea de sănătate, gradul de fericire, stresul, sentimentul de control și nivelul de relaxare.

Deşi majoritatea participantelor au indicat că au fost fericite, 1 din 6 femei a afirmat că a fost în general nefericită. Nefericirea a fost asociată cu lipsurile, fumatul, sedentarismul și cu singurătatea. Cu toate acestea, cea mai evidentă asociere a fost în cazul femeilor având o stare precară de sănătate care au declarat că, în general, au fost nefericite şi stresate.

În următorii 10 ani, 30.000 dintre femeile incluse în studiu au murit. După ce s-a ţinut cont de unele aspecte particulare din viața acestora, precum ar fi fumatul şi unele probleme de sănătate (inclusiv depresia clinică şi anxietatea, care sunt diferite de starea de nefericire generală), plus stilul de viață și factorii socio-economici, cercetătorii au descoperit că rata mortalităţii în rândul femeilor care au declarat că au fost nefericite a fost identică cu cea din rândul femeilor care au afirmat că sunt fericite.

Cu alte cuvinte, nu există nicio dovadă statistică privind asocierea dintre nefericire şi creşterea mortalității. Rezultatele cercetătorilor au fost publicate în The Lancet.

În aparenţă, concluziile acestui studiu par să contrazică concluziile altui studiu notabil, publicat de cercetătorii de la Yale University, care a sugerat că persoanele ce au convingeri negative despre îmbătrânire sunt mai predispuse la unele modificări cerebrale asociate cu boala Alzheimer.

„Noi credem că datorită stresului generat de unele convingeri negative cu privire la îmbătrânire, oamenii pot suferi modificări cerebrale patologice”, a declarat Becca Levy, unul dintre cercetătorii de la Yale University. „Cu toate că rezultatele sunt îngrijorătoare, este important să se înțeleagă că aceste gânduri negative cu privire la îmbătrânire pot fi îndepărtate pentru a fi înlocuite cu o gândire pozitivă despre îmbătrânire. În acest fel, consecinţele negative pot fi evitate”.

Pe de altă parte, „mulți încă mai cred că stresul sau nefericirea provoacă în mod direct boala, dar ei, pur și simplu, confundă cauza și efectul”, a declarat Richard Peto de la University of Oxford – Marea Britanie, unul dintre cercetătorii care au utilizat datele din studiul Million Women.

„Desigur, persoanele bolnave au tendinţa să fie mai nefericite decât cele care sunt sănătoase, dar studiul Million Women ne arată că fericirea și nefericirea nu au niciun efect direct asupra ratei de deces”.

Sursă: Sciencealert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *