Fizică

Apa are două faze lichide distincte cu proprietăţi fizice diferite

Cercetătorii de la Stockholm University au descoperit existența a două faze lichide ale apei, una cu o densitate scăzută şi o alta cu o densitate ridicată.  Această constatare ar putea contribui la îmbunătăţirea tehnologiilor de purificare și desalinizare.

Apa are două faze lichide distincteCredit: Adobe Stock

Oamenii de știință au descoperit recent cât de complexă este, în realitate, apa. Considerată a fi una dintre cele mai fundamentale molecule de pe Pământ, apa (H2O) poate exista în două faze lichide distincte. Această descoperire a fost făcută de cercetătorii de la Stockholm University din Suedia ale căror concluzii au fost publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

„O nouă proprietate remarcabilă a apei este aceea că aceasta poate exista ca două lichide diferite la temperaturi scăzute, atunci când cristalizarea gheţii este lentă”, a declarat profesorul şi cercetătorul Anders Nilson de la Stockholm University într-un comunicat de presă.

Cercetătorii au observat că apa lichidă fluctuează între două faze diferite, una cu o densitate mare și o alta de densitate mică. Cu ajutorul razelor X, cercetătorii din cadrul Argonne National Laboratory din apropierea orașului Chicago au descoperit diferențe de structură, iar cercetătorii de la DESY, un centru național de cercetare din Hamburg, au confirmat existenţa a două faze lichide ale apei.

„Am reușit să urmărim tranziţia apei la temperaturi scăzute între cele două faze și am demonstrat apariţia difuziei, un proces obişnuit în cazul lichidelor”, a declarat Fivos Perakis, cercetător la Stockholm University şi specialist în spectroscopia optică.

„Este ca şi cum apa la temperatura camerei nu se poate decide în care dintre cele două faze lichide ale sale trebuie să se afle, în faza cu densitate mare sau în faza cu densitate mică, ceea ce conduce la apariţia unor fluctuaţii locale între cele două faze.

Pe scurt: Apa nu este un lichid complicat, ci reprezintă două lichide simple cu o relație complicată”, a declarat cercetătorul Lars G.M. Pettersson.

Proprietățile apei. Credit: FuseSchool

Înţelegerea modului cum se comportă apa la diferite temperaturi și presiuni îi poate ajuta pe oamenii de știință să dezvolte procedee mai bune de purificare și desalinizare.

Mai mult, această descoperire poate conduce la înţelegerea modului cum se modifică proprietăţile apei datorită prezenţei sărurilor și moleculelor necesare vieţii.

De asemenea, în ipoteza că apa prezintă aceleaşi proprietăţi şi pe exoplanete, noua descoperire a cercetătorilor ne-ar putea ajuta să găsim apă pe alte planete şi, eventual, viață extraterestră.

Sursă: Futurism

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *