Tehnologie

Airbus va testa prototipul unui taxi aerian autonom în anul 2017

Compania Airbus speră să producă vehicule aeriene autonome pentru călătorii pe distanțe scurte până în anul 2021, ceea ce înseamnă că prototipul complet funcțional al unui astfel de vehicul aerian ar trebui să fie gata în anul 2017.

Proiectul Vahana

În prezent automobilele autonome de nivelul 5 sunt aproape să devină o realitate, iar mai multe companii lucrează deja pentru a transporta oameni pe planeta Marte. Dacă ţinem cont de toate acestea, este surprinzător faptul că autovehiculele capabile să zboare nu pot fi văzute transportând oameni pe cale aeriană.

Cu toate acestea, se pare că nu trebuie să mai aşteptăm prea mult timp acest lucru: compania Airbus intenţionează să testeze în curând prototipul unui taxi aerian autonom, capabil să decoleze și să aterizeze vertical, și care să urmeze rute prestabilite deasupra orașelor.

„Acum o sută de ani, transportul urban a intrat în subteran, iar acum avem tehnologia necesară pentru ca transportul urban să se efectueze şi pe cale aeriană”, a declarat Tom Enders, CEO-ul Airbus.

Proiectul Vahana al companiei Airbus urmăreşte dezvoltarea unui vehicul aerian, autonom, capabil să transporte persoane similar unui elicopter. Scopul este acela de a le oferi șoferilor și navetiștilor posibilitatea să evite drumurile din ce în ce mai congestionate prin simpla rezervare a unui loc într-un taxi aerian.

Gândiţi-vă la această perspectivă ca la un serviciu Uber în care în loc de un automobil avem posibilitatea să comandăm un vehicul aerian similar unui elicopter. Pentru aceasta sunt necesare investiţii pentru dezvoltarea tehnologiei de conducere autonomă şi a inteligenţei artificiale aferente conducerii acestui tip de vehicul aerian.

Taxi aerian autonom dezvoltat de AirbusTaxiul aerian, autonom, dezvoltat de firma Airbus. Credit: Airbus Group

Compania Airbus ne asigură că pentru dezvoltarea acestui vehicul intenţionează să folosească tehnologii curate, prietenoase cu mediul ambiant, astfel încât nivelul poluării din zonele urbane să nu se mărească ca urmare a utilizării acestor taxiuri aeriene.

De asemenea, compania Airbus arată că prin introducerea transportului urban pe cale aeriană costurile de dezvoltare a infrastructurii urbane se vor micşora, deoarece nu vor mai fi necesare investiţii mari pentru construcția de noi drumuri şi poduri.

În prezent prototipul unui taxi aerian se află în faza de experimentare şi Airbus ne asigură că dezvoltarea acestuia este tratată cu toată seriozitatea. Din acest motiv, construcţia unui prototip complet funcțional ar trebui să fie gata în anul 2017, astfel încât pe baza acestuia să se producă vehicule aeriene autonome pentru călătorii pe distanțe scurte până în anul 2021.

Vehicule aeriene autonome și mașini zburătoare

Airbus nu este singura companie care intenţionează să dezvolte vehicule aeriene care să poată fi comandate printr-o simplă aplicaţie pe telefon.

Compania israeliană Urban Aeronautics a dezvoltat un vehicul aerian denumit Cormorant, adică o dronă capabilă să transporte pasageri. Aceasta dronă se poate deplasa cu o viteză de până la 185 km/h şi poate transporta o sarcină utilă de 500 kg, fiind destinată în special unor aplicații militare.

Credit: UrbanAero

La mijlocul anului 2016, compania AeroMobil a prezentat maşina zburătoare AeroMobil 3.0 şi a anunţat că intenționează să comercializeze acest vehicul în cursul acestui an.

Credit:  AeroMobil

În plus, cercetările privind dezvoltarea unor maşini capabile să zboare au atras atenţia şi interesul unor oameni de afaceri din domeniul tehnologiei informaţiei care s-au arătat dispuși să investească în acest domeniu. Prin aceștia se numără Larry Page, cofondatorul companiei Google şi Niklas Zennström, cofondatorul Skype, care a investit 10 milioane de dolari în dezvoltarea prototipului unei maşini zburătoare.

Toate aceste realizări ne îndreptăţesc să credem în viitorul automobilelor capabile să zboare şi 2017 ar putea fi anul în care primele vehicule aeriene autonome pot deveni realitate.

Sursă: Futurism

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *