Economie

5 sfaturi pentru a vă simţi mai bine la locul de muncă

Dacă vă simţiţi nefericiți la locul de muncă, atunci trebuie să ştiţi că această problemă afectează şi 60% dintre angajaţii din Marea Britanie şi SUA. Acum este primăvară, anotimpul unui nou început, şi poate vă întrebaţi dacă este momentul să plecaţi de la actualul loc de muncă şi să optaţi pentru un serviciu mai interesant, mai motivant şi care să vă ofere mai multă satisfacţie.

Unele dintre cercetările noastre recente au analizat datele cu privire la 21.670 de oameni, având o gamă diversă de ocupații, de-a lungul unei perioade de 40 de ani. Am constatat că gradul de satisfacție al angajaţilor față de locurile lor de muncă variază ciclic pe toată durata vieții lor. Iată în continuare cinci sfaturi pentru a vă simţi mai bine la locul de muncă, acestea rezultând în urma studiilor noastre:

1. Schimbaţi-vă locul de muncă

Am constatat că gradul de satisfacţie al angajaţilor crește, în general, pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, dar nu din motivul la care vă aşteptaţi. În mod paradoxal, pe măsură ce oamenii se perfecţionează de-a lungul anilor la un anumit loc de muncă, satisfacţia lor în muncă tinde să scadă.

Atunci când oamenii îşi schimbă locul de muncă și se integrează într-o nouă organizație ei se simt mai motivați și mai satisfăcuți de munca lor. Gândiți-vă la primele zile de la un nou loc de muncă ca la „luna de miere”. Amintiți-vă, totuși, că această etapă este temporară, iar etapa de „mahmureală”, de scădere a satisfacției la locul de muncă, începe aproape imediat, de obicei după doar câteva luni.

Oamenii pot modifica ciclul lună de miere/mahmureală printr-o schimbare periodică a locului de muncă, trecând de la „mahmureala” actualului loc de muncă la „luna de miere” dintr-o nouă organizație.

Așa se explică de ce angajații mai în vărstă care au schimbat mai multe locuri de muncă de-a lungul carierei lor profesionale sunt mai mulțumiți de locul de muncă. Acest lucru nu înseamnă că simpla schimbare a locului de muncă vă garantează o creștere a satisfacției muncii și nici nu sugerează că satisfacţia în muncă este singurul factor cheie în luarea deciziei de schimbare a locului de muncă.

Satisfacția în muncăSatisfacţia în muncă. Credit: shutterstock.com

2. Încercaţi să câștigați mai mult

Cercetarea noastră a mai evidenţiat un motiv pentru care oamenii devin mai mulțumiți de locurile lor de muncă pe măsură ce înaintează în vârstă și trec de la un loc de muncă la altul: ei câștigă mai mult.

Într-adevăr, oamenii simt o mai mare satisfacţie a muncii, chiar și în același loc de muncă, dacă câştigul lor salarial se măreşte în timp.

3. Aşteptaţi-vă la urcușuri și coborâșuri în carieră

Nu trebuie să cădeţi pradă mitului că odată ce v-aţi început cariera profesională gradul de satisfacție la locul de muncă va urma o traiectorie ascendentă până la pensionare. În schimb, este mai bine să vă aşteptaţi ca pe neașteptate satisfacţia la locul de muncă să urmeze o evoluţie caracterizată de urcuşuri și coborâșuri care sunt normale de-a lungul carierei profesionale.

Dacă înțelegeți acest lucru ca angajat, atunci puteți gestiona mult mai bine propriile așteptări cu privire la evoluţia în timp a nivelului de satisfacție la locul de muncă și să luaţi cele mai bune decizii cu privire la cariera voastră.

Ca manager, puteți anticipa aceste evoluţii ale gradului de satisfacţie în muncă al angajaţilor dumneavoastră pentru a reduce efectele negative ale ignorării nivelului de satisfacție al angajaților. S-ar putea impune o redefinire a aşteptările pe care atât angajaţii, cât şi conducerea o au față de locul de muncă.

Într-adevăr, unul dintre motivele pentru care angajaţii mai în vârstă sunt mai mulţumiţi de locul de muncă decât cei mai tineri este acela că aceştia au așteptări mai realiste de la acesta.

4. Alegeţi o activitate de lucru variată care vă menține interesul pentru muncă

Angajatorii, dar şi angajații, pot preveni scăderea nivelului de satisfacţie în muncă prin măsuri care simulează noutăţile aduse de un nou loc de muncă. Acest lucru se poate face în mai multe moduri, cum ar fi rotaţia sarcinilor de lucru între angajaţi, activităţi temporare sau permanente ale angajaţilor în alte locaţii sau acordarea de către conducere a unor zile libere. Este important ca managerii să contribuie la crearea acestor oportunități, iar angajații să profite de ele.

5. Implicaţi-vă în activităţi importante

Importanţa muncii are un rol deosebit în creşterea gradului de satisfacţie al angajaţilor. Oamenii care înţeleg că munca lor are o importanţă deosebită sunt mai mulţumiți de locul lor de muncă.

Angajații și managerii pot găsi, de asemenea, modalități de a restructura locul de muncă pentru ca acesta să devină mai atractiv. De exemplu, managerii se pot implica în dezvoltarea personală a angajaţilor pentru a creşte motivația muncii și a performanței în muncă.

Traducere şi adaptare după Five ways to boost your job satisfaction

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *