Cultură

13 lucruri uimitoare din ştiinţă despre care, probabil, nu aţi învăţat la şcoală

În liceu am învăţat despre unele lucruri remarcabile din ştiinţă, cum ar fi teoria relativității a lui Einstein, tabelul periodic al elementelor sau replicarea ADN-ului.

Cunoștințele dobândite atunci au reprezentat baza pentru toate celelalte lucruri uimitoare pe care le-am studiat în continuare. De aceea educaţia științifică, cu siguranță, nu se încheie la liceu și prin continuarea procesului de învățare lucrurile devin cu adevărat interesante.

Există o serie de lucruri uimitoare în ştiinţă despre care, probabil, nu aţi învăţat la şcoală şi care dacă ar fi  împărtăşite de profesori ar trezi interesul elevilor.

1. În anumite condiţii, apa fierbe și îngheaţă în același timp

„Punctul triplu” al unei substanţe apare la o anumită temperatură și presiune la care cele trei faze de agregare (gaz, lichid și solid) coexistă într-o stare de echilibru termodinamic.

În clipul video de mai jos se prezintă punctul triplu al ciclohexanului.

Credit: Tenstone

2. Fasciculele laser pot fi prinse într-o cădere de apă

Fascicul laser prins într-o cădere de apă

Credit: BuzzFeedYellow

Acesta nu este doar un exemplu incredibil al fenomenului de reflexie internă totală. Se arată, de asemenea, modul prin care fibrele optice ghidează fasciculele laser.

3. Sondele spațiale, aflate la marginea Sistemului Solar, se deplasează foarte repede

O comparație între viteza unei sonde spațiale și cea a unor avioane cu reacție

O comparație între viteza unei sonde spațiale și cea a unor avioane cu reacție. Credit: Clay Bavor/Twitter

Ştim cu toții că rachetele spaţiale sunt rapide şi că spaţiul cosmic este vast. Atunci când ne gândim cât ar dura călătoria noastră până la marginea exterioară a Sistemului Solar (opt luni pentru a ajunge doar până la Marte) putem avea impresia că actualele sonde spaţiale sunt lente.

Animaţia de mai sus arată cât de greșită este această impresie, comparând viteza sondei New Horizons, care a ajuns până la Pluto anul trecut, cu viteza a 2 avioane, Boeing 747 şi SR-71 Blackbird.

4. Un ou spart, scufundat în apă, seamănă cu o meduză subacvatică

Puteţi vedea în clipul video de mai jos că un ou spart, aflat în apă la o adâncime de 18 m, arată foarte asemănător cu o meduză. Deoarece presiunea apei asupra oului este de 2,8 ori mai mare decât presiunea atmosferică, oul îşi menţine forma ca şi cum ar fi protejat de o coajă invizibilă.

Credit: BIOSstation/YouTube

5. Teorema lui Pitagora poate fi demonstrată cu ajutorul unui lichid

În clipul video de mai jos puteți vedea cum teorema lui Pitagora, a2 + b2 = c2, poate fi demonstrată cu ajutorul unui lichid.

Credit: 00000000130/YouTube

6. Un jet imens de plasmă este expulzat în spaţiul cosmic, atunci când o gaură neagră captează materia unei stele

Credit: NASA

Atunci când materia unei stele este captată de o gaură neagră, un jet imens de plasmă este expulzat în spaţiul cosmic şi acesta se întinde pe o distanţă de sute de ani-lumină.

„Atunci când o stea este „sfâşiată” de forțele gravitaționale ale găurii negre, o parte din rămășițele stelei cad în gaura neagră, în timp ce restul este ejectat la viteze mari”, explică cercetătorul Suvi Gezari de la Johns Hopkins University.

7. Putem vedea chiar şi fără ochelari, în anumite condiții

Cum putem vedea mai bine cu ajutorul degetelorCredit: MinutePhysics

Potrivit MinutePhysics, pentru aceasta este suficient să privim printr-un orificiu cât mai mic, format cu ajutorul degetelor, care concentrează lumina care ajunge în retină. Desigur, prin aceasta metodă nu vom vedea la fel de clar ca prin ochelari, dar este o soluţie dacă ne-am uitat ochelarii acasă.

Mai multe amanunte în clipul video de mai jos:

 8. Cum se formează fața umană în uter

Formarea feței umane în uter

Credit: BBC

Dezvoltarea embrionară este un proces extrem de complex, pe care oamenii de știință abia acum încep să-l înțeleagă. Cercetătorii au reuşit însă să surprindă formarea feţei umane, pas cu pas, în uter.

9. Trosnirea încheieturilor degetelor nu reprezintă neapărat ceva rău pentru sănătate

Un cercetător şi-a trosnit încheieturile degetelor doar de la o mână timp de 60 de ani și a observat la sfârșitul experimentului său că nu există nicio diferență sesizabilă între cele două mâini în ceea ce priveşte artrita.

Puteţi afla mai multe detalii în clipul video de la Vox:

Trosnirea articulațiilor nu provoacă obligatoriu artrită. Credit: Vox

10. O singură explozie solară poate elibera o energie echivalentă cu cea degajată de milioane de bombe atomice de 100 megatone TNT

Explozie solară uriașăO comparaţie între mărimea Pământului şi cea a unei explozii solare. Credit: NASA

Credit: NASA

11. Pisicile aterizează întotdeauna în picioare

Așa cum Smarter Every Day a demonstrat printr-o filmare derulată cu încetinitorul, pisicile îşi folosesc corpul pentru a se roti rapid în timpul căderii astfel încât să aterizeze în picioare (nu încercați asta acasă).

Credit: Smarter Every Day

12. Avem mai multe şanse să supravieţuim exploziei unei grenade pe uscat, decât exploziei unei grenade sub apă

Efectul exploziei unei grenade în apă

Credit: Mark Rober

Baloane? Puteți vedea în clipul video de mai jos ce s-ar întâmpla cu plămânii noştri dacă o grenadă ar exploda chiar lângă noi sub apă.

 13. O minge poate zbura” dacă se roteşte în raport cu axa sa şi se află în cădere

Acesta este efectul Magnus, un fenomen din dinamica fluidelor care descrie traiectoria corpurilor aflate în mişcare de rotaţie concomitent cu una de translaţie.

Se poate observa în clipul video de mai jos cum o minge aflată în cădere, dar căreia i s-a imprimat un efect de rotaţie înapoi, „zboară” înainte de a ateriza în apă.

Credit: Veritasium

Lista ar putea continua,… dar cele de mai sus sunt suficiente ca să nu uităm că ştiinţa este cea care ne permite să descoperim lucruri noi în fiecare zi.

În încheiere puteţi să urmăriţi şi o prezentare video a unui experiment care arată că o pană şi o minge de bowling cad cu aceeaşi viteză într-o cameră de vid, aşa cum am învăţat la fizică.

Sursă: Science Alert

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *